Alpinistul profesionist Adi Laza ne recomanda Multipla selecţionată olimpică Eva Tofalvi ne recomandă Alpinistul profesionist Adi Laza ne recomanda

Despre osmoza inversă

Ce este de fapt osmoza ?

Osmoza este de fapt o procedură de procesare a lichidelor (de obicei, a apei) printr-un set de membrane semipermeabile pentru a le aduce dintr-un grad mai mic de concentraţie a substanţelor conţinute, într-unul mai mare. Membranele semipermeabile permit pătrunderea doar anumitor particule, care depăşesc o anumită dimensiune, deci permit filtrarea apei de impurităţi. Osmoza apare ca diferenţa de presiune între cele doua stări a lichidului, în urma gradelor diferite de concentraţie, în momentul în care cele două stări ale lichidului, se separă. Cu cât este mai mare diferenţa de concentraţie a lichidului între cele două stări, cu atât este mai mare presiunea osmotică. (Diferenţa de presiune dintre lichidul purificat şi cel nepurificat)


Ce este osmoza inversă ?

Osmoza inversă este o procedură de purificare a apei care îndepărtează impurităţile organice, conţinutul de material dizolvat, metalele grele, bacteriile şi virusii din apă. Purificarea perfectă este posibilă datorită tehnologiei "Membrană de Film Ultrasubţire" (Thin Film Membrane, în engleză), sistem ceramic de filtrare dezvoltată de NASA (agentia spaţială a Statelor Unite ale Americii), şi care permite în permearea prin ea, în mod exclusiv, a moleculelor de apă pură. Impurităţile nu pot penetra acest sistem de filtrare, şi sunt eliminate printr-o conductă specială pentru deversare.

Dacă într-un sistem închis, aplicăm o presiune asupra apei, atunci apa pură va fi filtrată printr-acest sistem special ceramic, intrând într-o stare mai pură, devenind un lichid cu o presiune mai scazută, şi impurităţile vor fi devarsate separat. Prin această metodologie se separă, de exemplu, apa potabilă de sare, din apa marină.

Deci, prin acest sistem, în urma presiunii aplicate asupra apei, datorită filtrului semipermeabil, apa se va transforma dintr-o stare de presiune ridicată (apa impură), într-o apă de presiune scăzută (apa purificată).

Pe suprafaţa de lucru a membranelor destinate filtrării, apa este în continuă mişcare, ceea ce îndepărtează automat toate depunerile de impurităţi de pe suprafaţa acestora. La ora actuală, această metoda de purificare a apei s-a dovedit a fi cea mai eficientă, pentru că poate îndepărta şi impurităţi de o mie de ori mai mici decât bacteriile !

Principiul de funcţionare al aparaturii de osmoză inversă este următorul:

Apa filtrată în prealabil de trei ori, este introdusă in camera de filtrare. Aici, datorită membranelor speciale, se separă în trei componente diferite
- permeatul, sau apa purificată, este eliberat prin conducta principală, în rezervorul dedicat colectării apei pure, sau poate fi eliberat, pentru consum, direct prin robinet
- concentratul, sau apa a cărei conţinut de impurităţi va creste, va fi eliminat pe partea reversă a membranei, cu presiunea cu care a intrat în camera de filtrare
- filtratul ulterior, sau trecerea apei printr-un filtru cu diametru de 0,0001 microni (o zecime de miime de microni !), adică, diametru de 1000 de ori mai mic decât dimensiunea unei bacterii, sau de 100 ori mai mic, decât dimensiunea unui virus, deci, impurităţile nu pot penetra aceste filtre, şi se îndepărtează împreună cu apa devărsată

În cazul prefiltrării în 3 trepte, în prima treaptă de filtrare, apa va fi trecută printr-un filtru de polipropilenă, cu diametrul de 5 microni, care va reţine din apă impuritaţile mai mari, care plutesc în apă, nediluate. În a doua treaptă de filtrare, apa este trecută printr-un filtru carbonic activ, compus din granule de cărbune activ provenit din coaja nucii de cocos. Acest filtru reţine impurităţile organice, cum ar fi clorul şi alte materiale chimice. A treia treaptă a filtrării este trecerea apei printr-un filtru cu diametrul de 1 micron, din polipropilenă. Acest filtru va reţine impurităţile mecanice, cum ar fi nisipul, rugina, sau mâlul.

Filtrul de osmoză inversă îndepărtează restul de impurităti în cantitate de 96... 99,9%, cum ar fi bacteriile, viruşii, ciupercile, şi paraziţii protozoari (impurităţi biologice deosebit de mici în diametru)

Membrana respectivă, în condiţii de temperatură ambiantă de 20 de grade celsius, şi presiune de 2,8 bari, poate purifica zilnic pînă la o cantitate de 250 de litri de apă.

Ultima treaptă a filtrării este trecerea apei deja purificate prin încă un filtru cu carbon activ, pentru a îndepărta inclusiv moleculele gazoase care ar putea determina modificarea gustului apei. Apa purificată rezultată este înmagazinată într-un rezervor de 15 litri, montată cu legătura directă la robinetul de pe chiuvetă.

Întregul ansamblu de filtrare poate fi montat cu uşurinta sub orice chiuvetă, şi permite alimentarea întregii familii cu o apă pură, sănătoasă, cristalină.

Câteva cuvinte despre trecutul tehnologiei de filtrare prin osmoză inversă

În anii '60, anii "războiului rece", s-a pus tot mai mare accent pe dezvoltarea unor tehnologii pentru purificarea apei din eventuale contaminări datorită unor evenimente de război chimic, radioactiv, sau biologic. În anii '70, dezvoltarea industriei producătoare de materiale plastice a făcut posibilă producţia şi integrarea acestor sisteme de purificare în dotările casnice.

În 1991, în decursul războiului din Golful Persic, (operaţiunea "Furtuna in Desert"), armata SUA a utilizat 8000 de aparate de filtrare de acest gen, pentru prepararea la faţa locului a apei potabile purificate. În medicină, apa purificată prin această tehnologie este utilizată cu succes în dializă, şi în tratarea problemelor hipertensive.